S tem ohišjem lahko v polnosti izkoristiš »malino« - Raspberry pi 4

05.01.2021 09:09:29

Autor: Matjaž Ropret (Tehnozvezdje)

S tem ohišjem lahko v polnosti izkoristiš »malino« Raspberry pi 4

Kartični računalnik Raspberry Pi je lahko zelo koristen pripomoček, večina uporabnikov pa si bo kot prvi dodatek zaželela nečesa, kamor bi lahko zadevo ustrezno pospravila. Ohišje Argon One m.2, zasnovano za malino četrte generacije, poleg dokaj lične embalaže in celotnega nabora priključkov na eni strani prinaša še eno zanimivo prednost – možnost priklopa diska SSD vrste m.2 SATA.

Omenjeni računalniki za shranjevanje datotek in tudi za operacijski sistem uporabljajo pomnilniške kartice (microSD). V osnovi zato, ker so majhne in se tako vklapljajo v velikostni koncept, pa tudi zato, ker so poceni, kot sam računalnik. Toda Raspberry Pi 4 je pred meseci dobil možnost poganjanja operacijskega sistema prek vodila USB in to dejstvo izkorišča ohišje, ki ga je mogoče za 50 evrov kupiti tudi v Galagomarketu.

V spodnjem delu ohišja je ležišče za disk m.2, povezano z »izhodom« USB. Ko uporabnik sestavi ohišje, v ta priključek vtakne priložen »ključek« v obliki črke U, ki gre na drugi strani v enega od Raspberryjevih vhodov USB. Tako je disk priključen na računalnik in lahko deluje, s tako rešitvijo pa je hitrost in odzivnost sistema boljša, kajti pomnilniške kartice so dokaj počasen medij.

Samo ohišje sicer prinaša še nekatere druge prednosti. Kot rečeno so vsi priključki na zadnji strani, kar v praksi pomeni, da so v ohišju nekakšni podaljški, saj ima »malina« sicer priključke na dveh straneh. Namesto mikro HDMI dobi uporabnik dva izhoda HDMI običajne velikosti in mu tako za priklop zaslonov ni treba iskati primernih kablov ali prilagojevalnikov. V ohišju je tudi aktivno hlajenje ali po domače ventilator, ki je v osnovi nastavljen, da se z najmanjšimi obrati (10 odstotkov) zažene, ko temperatura procesorja preseže 55 stopinj Celzija. Pri 60 stopinjah se hitrost vrtenja zviša na 55 odstotkov, nad 65 stopinjami pa gre na polne obrate.

Rahli slabosti sta nekoliko otežen dostop do splošnega vmesnika (GPIO) na računalniku (kartici) in dejstvo, da je treba za vstavljanje in odstranjevanje pomnilniške kartice odpreti ohišje. Toda za čim hitrejše delovanje maline in za najboljši razpored priključkov je to ohišje zagotovo prava izbira.